A személyi edzőkről

2011.11.03. 13:23

 Ha találákozunk egy személyi edzővel, magunk előtt egy valószerűtlenül fitt, és jó erőben levő embert látunk. Rosszabb esetben még össze is húzzuk magunkat, mert mi talán még nem tartunk ott a testépítésben/alakformálásban/állóképességben, mint az, akitől éppen a segítséget kérhetnénk. Ezért gondoltuk azt itt, a BC Fitness blogján, hogy kikérdezzük Bede Pétert, a két személyi edzőnk egyikét.

Péterről röviden annyit mindenképp érdemes tudni, hogy egy elég komoly pakkot cipel magával végzettségekből: testnevelő, személyi edző, fit-ball tréner, és aerobik edző, ami – legyünk őszinték – gombócból is sok. És csak hogy árnyaltabb legyen a kép: maga mögött tudhat több, mint 10 maratont (amit e sorok írója még villamoson ülve sem biztos, hogy teljesített) és azóta is aktív életet él, szóval röviden hazai pályán van a fitness teremben.

De hogy nekünk miért is éri meg együtt dolgozni vele? Erről talán ő maga tud a leghitelesebben írni, tessék:

„Tapasztalatokat átadni, oktatni, felkészíteni, segíteni a célok elérésében legalább annyira fontos, mint teljesíteni a napi edzésadagot. Hiszem, hogy a minőségi élethez elengedhetetlen a lelki egyensúly, a helyes táplálkozás, a megfelelő pihenés, a rendszeres testmozgás, a sportolás. A serdülőkorban divatos edzőtermi időtöltéstől, a munkahely által támogatott fizikai felfrissülésen át, az időskori fittségi közérzet eléréséig szinte minden korosztálynak megvannak a sajátos igényei. A speciális populációk fizikai sajátosságai (serdüléses diszharmónia, időskori csontritkulás) körültekintő figyelmet igényelnek.  Az eltérő célok meghatározzák a hétköznapjainkat, a testgyakorlás mikéntjét, intenzitását, helyszínét. Edzésterveket, edzésmódszereket elérni pillanatok műve. Sokan választják a mások által támogatott gyakorlatsorokat, de közben megfeledkeznek saját magukról. Nem biztos, hogy a sémák és a közhelyek mindenkire érvényesek. Nem vagyunk szerencsére egyformák. Az eltérő életmód, az eltérő fizikai adottságok személyre szabott edzéstervet feltételeznek. Egy valami közös. Az elérendő Cél! A célok eléréséhez gyakran kérünk és fogadunk el segítséget. Én ezt a segítséget tudom felajánlani. A személyre szabott edzés valóban egyénre alkalmazott életviteli tanácsokat, testgyakorlást jelent.”

De hogy ennél egy kicsit konkrétabbak is legyünk, íme néhány példa arra, hogy milyen esetekben érdemes személyi edzőt magunk mellé fogadni:

- funkcionális edzés

- alakformálás

- testösszetétel változtatás

- testsúlycsökkentés

- kondíciójavítás

- munkahelyi fizikai állapotfelmérés

- keresztedzés

- izomtömeg növelés

- állóképesség javítás

- fittségi közérzetjavítás

- sportversenyre való felkészítés

- ízületi mozgékonyság növelése

- sérülések utáni rehabilitáció

- speciális felkészítések (pl. síszezonra)

Ha a fenti listában a saját céljaitokra ismertetek, nos, szerintünk legalábbis érdemes eljátszani a gondolattal, hogy személyi edzővel folytassátok a megkezdett munkát. Kérdezzetek rá nyugodtan a pultban, a lányok majd segítenek. Az biztos, hogy lelkes kezdőnk beszámolói között hamarosan ismét találkozhattok Péterrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://bcfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr913350363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hir6kommentár 2024.03.01. 11:48:03

Remek Cikk!

Személyi edzőt kereshetsz a tutitrener.hu weboldalon is.

Sok sikert!
süti beállítások módosítása