Mr. Pilates

2012.03.06. 15:25

 Beszéltünk már többek között erről, arról, amarról, bemutattunk ezt meg azt itt a blogon, menjünk is szépen sorban tovább, mert azért „van ott még, ahonnan ez jött” ahogy azt a mára már klasszikussá nemesült Scooby Doo epizódokból tudjuk, azóta meg sok víz lefolyt már a Dunán.

A következő mozgásfajta, amit közelebbről megnézünk, a Pilates, ami annak ellenére német gyökerekkel rendelkezik, hogy olyan hangzása van, mint egy Latin-amerikai táncműfajnak. A történet attól pedig csak még érdekesebb lesz, hogy a világszerte ismert és kedvelt fitnessz módszert egy XIX. században született fickó, Joseph Hubertus Pilates találta ki bár arról nem olvasni, hogy a középső nevéhez is köthető lenne egy másik, kevésbé egészséges brand. Az ő története tehát 1883-ban kezdődött Düsseldorfban, amit gyorsan követett egy beteges gyerekkor. Azonban Mr. Pilates felvette a kesztyűt és 14 éves korára egészséges életmóddal és rengeteg mozgással már kikúrálta magát, azt hiszem, sokan vehetnénk róla példát.

A XX. század történetében folytatott némi kalandozás után – bátran mondhatjuk – hősünk 1926-ban Amerikába költözött, ahol kifejlesztette a „Contorolgy” technikát amivel ma Pilates True vagy Basic néven találkozhatunk a világban bóklászva. A siker a fitnessz-típus hatékonyságának ismeretében egyáltalán nem meglepő módon nem maradt el, Pilates 40 évig tökéletesítgette módszerét.

Ami a praktikus részét illeti: A Pilates nem a teljesítményről szól, hanem a test és a lélek egységének megteremtéséről. Amíg a test felszabadultan mozog, az elme pihen, mindenki jól jár, ezt hívják az angolban win-winnek pláne ha még azt is hozzávesszük, hogy közben az alak formálódik (bár ezért a mondatért lehet, hogy egy magyar tanárnak kiesne a toll a kezéből).

De ahelyett, hogy megpróbálnánk leírni a leírhatatlant, inkább nézzük a Pilates atyja által összeszedett hat alapelvet, ebben minden benne van:

„1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a a gyakorlatokat.

2. irányítás (control) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak hívta)

3. központosítás (centering) A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból (erőközpont) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.

5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok "áramló" mozgással állnak össze egésszé.

6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.”

Forrásunk ezúttal is a wikipédia volt ami nélkül zavarban lennénk, mitagadás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bcfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr524293157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása